Promocija Sarajevskih sveski na festivalu poezije u Strugi ( 24.08.2012)

07/06/12

Na 51.-om izdanju međunarodnog pjesničkog festivala ' Struške večeri poezije' ( Struga , Makedonija), koji se od 23. do 27.avgusta održao u najpjesničkijem gradu u Evropi i ove godine došlo je više od 200 pjesnika iz cijelog svijeta.
Na različitim lokacijama po gradu na Drimu, kao i njegovoj okolini pjesnici su čitali poeziju, razgovarali, družili se, razmjenjivali knjige i prevodili jedne druge.
Ovogodišnji dobitnik Zlatnog Vijenca Struških večeri poezije je Južnoafrički pjesnik Vali Mongani Serote.

U drugoj večeri festivala, 24.08.2012, u 23.00h na lokaciji ' Akvarius' uz samo jezero i specijalnoj scenografiji za ovu priliku održana je promocija regionalnog časopisa za književnost Sarajevske sveske. O desetogodišnjici Sarajevskih sveski, njenih 38 izdanja, 12.000 stranica i više od 500 autora govorili su: glavni i odgovorni urednik Velimir Visković ( Hrvatska), izvršna urednica Vojka Smiljanić-Đikić ( BiH) te članovi redakcije : Ljubica Arsić ( Srbija), Senadin Musabegović (BiH), Basri Capriqi ( Kosovo), Ljiljana Dirjan ( Makedonija), Elizabeta Šeleva ( Makedonija) i Robert Alagjozovski ( Makedonija).

Ovo je bila prilika da se veliko međunarodno pjesničko društvo, kao i mnogobrojni makedonski autori, ljubitelji književnosti i lokalni stanovnici upoznaju sa Sarajevskim sveskama.

     All rights reserved. Sarajevske sveske © 2010 - 2017.