Časopis '' Sarajevske Sveske''

Ideja časopisa '' Sarajevske sveske'' pojavila se na inicijativu grupe istaknutih intelektualaca i javnih aktivista iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Naime, grupa intelektualaca iz bivše Jugoslavije je 2001. godine došla na ideju o izdavanju nezavisnog regionalnog časopisa koji će služiti kao forum za dijalog i biti posrednik za doprinos pomirenju na Balkanu i promovisanje vrijednosti međusobne saradnje i razumijevanja.

Ideja je predstavljena i prijateljima iz inostranstva: Martiju Ahtisariju, Karlu Biltu, Džoržu Sorošu i Alanu LeRoju koji su odmah snažno podržali ideju i dan danas nastavili da podržavaju ovaj projekat.Časopis je na početku imao dvostruku namjenu: prvo, da nanovo uspostavi prekinute komunikacije između raznih regionalnih i etničkih zajednica na Balkanu, a drugo, da se fokusira na stvaranje regionalnog javnog foruma koji će olakšati i doprinijeti procesu pomirenja u zemljama bivše Jugosavije.

Do sada je objavljeno 50 brojeva '' Sarajevskih sveski''. Predstavljene su razne teme od regionalnog značaja sa obimnom interpretacijom iz raznih perspektiva. Najznačajnije teme objavljene do sada su: Žensko pismo, Pisci na granici, Pisci i nacionalistička ideologija, Ratno pismo, Neevropska Evropa, Nacionalni književni kanon, Savremena književnost i naši jezici, Savremena drama u regionu, Savremeni roman u regionu, Savremena pripivijetka u regionu , Savremena poezija u regionu od 1990. do naših dana, Savremena Kritika u regionu, englesko izdanje Sarajevskih sveski ' Best of Sarajevo Notebook', Savremeni film u regionu, Nomadizam , Mladi , Tranzicija i Kultura , Melankolija i Nostalgija i Interkulturno Izučavanje Književnosti, Bibliografija, Besto of Sarajevo Notebooks 2, Anatomija Psovke ,Klasici drugih, i Da li je Balkan muškog roda?, i Iskušenje granica - Radomir Kostantinović, Odjeci 1914. godine u književnosti, i Književnost u Egzilu, emigraciji i progonstvu, Bioetika i Čin(i) Tela.

Osim predstavljanja aktuelnih društvenih dešavanja u regionu, '' Sarajevske sveske'' veliku pažnju posvećuju aktuelnim društvenim političkim pitanjima kako što su: položaj Balkana u širem kontekstu evropske kulture i političke prakse, post-totalitarni nacionalizam, odgovornost intelektualaca u poremećenim društvenim uslovima, kulturni i politički aspekti tranzicije itd.

Vremenom su '' Sarajevske sveske'' postale izuzetno važan primjer regionalne saradnje i uticajni forum koji obezbeđuje prostor za raspravu na razne teme koje su bitne za regionalnu integraciju u širem evropskom kontekstu.

32.000 primjeraka časopisa je objavljeno i raspodeljeno u regionu i dostavljeno na važne destinacije u Evropi ( npr. Slavistički seminari na raznim univerzitetima, značajne biblioteke..itd)

Sarajevske sveske su promovisane mnogo puta u svim glavnim gradovima regiona ( Beograd, Zagreb, Ljubljana, Skoplje, Priština, Podgorica) i primile su izuzetno pozitivne kritike u svim istaknutim medijama. 2007.i 2011. godine Sarajevske sveske su uz pomoć Slovenačkle Vlade objavljene na engleskom jeziku.

Naši donatori su uglavnom međunarodne organizacije i institucije : USAID, Fondacija Soros, Balkan Trust of Democracy, Norveška, Švedska, Finska, Danska, Švajcarska, Portugal, Francuska, Velika Britanija, Španija, Slovenija, Minisarstvo Kulture i Sporta Kanton Sarajevo, Republika Makedonija, Bosna i Hercegovina, SAD, ured za kulturu grada Zagreba, Ministarstvo Kulture Republike Hrvatske, Evropska Unija, Geothe Institut, KulturKontakt Austria, Buybook, Ministarstvo Kulture Republike Srbije, Grad Sarajevo, Fondacija za Izdavaštvo Sarajevo, i Carl Bildt.
Međunarodne organizacije i vlade raznih zemalja pružaju finansijsku pomoć časopisu , dok je sadržaj i realizacija časopisa odgovornost članova redakcije.
Svi primjerci časopisa su besplatni!

     All rights reserved. Sarajevske sveske © 2010 - 2017.